Gezi yazıları yazanlar için yazar, William Zinsser'in "İyi Yazmak Üzerine" adlı kitabından, kısa bir bölüm. Bir yer hakkında, iyi bir yazıyı nasıl yazabilirsiniz? Benim nasihatim, iki prensibe indirgenebilir. Tarz ve özlülük. İlk olarak kelimelerinizi, olağanüstü itinayla seçin. Eğe,r bir ifade size kolay geliyorsa, buna şüpheyle yaklaşın; bu büyük ihtimalle, gezi yazılarıyla bağdaşmış sayısız klişeden bir tanesidir.

Özlülüğe gelince, inanılmaz derecede seçici olun. Bir sahili tasvir ediyorsanız “kıyıya kayalar saçılmıştı” ya da “arada bir martılar geçiyordu” yazmayın. Kıyılarda, genelde kayalar olur ve üzerlerinden martılar geçer. Bilindik, her şeyi eleyin. Önemli olan ayrıntılar bulun. Anlatımınız açısından, önem arz edebilirler; sıra dışı, renkli, komik ya da eğlenceli olabilirler. Ama, işe yaradıklarından emin olun.
Gezi yazıları yazanlar için yazar, William Zinsser'in "İyi Yazmak Üzerine" adlı kitabından, kısa bir bölüm. Bir yer hakkında, iyi bir yazıyı nasıl yazabilirsiniz? Benim nasihatim, iki prensibe indirgenebilir. Tarz ve özlülük. İlk olarak kelimelerinizi, olağanüstü itinayla seçin. Eğe,r bir ifade size kolay geliyorsa, buna şüpheyle yaklaşın; bu büyük ihtimalle, gezi yazılarıyla bağdaşmış sayısız klişeden bir tanesidir. Özlülüğe gelince, inanılmaz derecede seçici olun. Bir sahili tasvir ediyorsanız “kıyıya kayalar saçılmıştı” ya da “arada bir martılar geçiyordu” yazmayın. Kıyılarda, genelde kayalar olur ve üzerlerinden martılar geçer. Bilindik, her şeyi eleyin. Önemli olan ayrıntılar bulun. Anlatımınız açısından, önem arz edebilirler; sıra dışı, renkli, komik ya da eğlenceli olabilirler. Ama, işe yaradıklarından emin olun.
Love
1
0 Yorum 0 Paylar 29 Kişi Görüntüledi
Sponsor
Medyadia Banner